dimecres, 24 de març de 2021

PROJECTART EMOCIONS

Com molts de vosaltres ja sabeu aquest curs a través del ProjecArt hem treballat les emocions amb els nens i nenes de la classe, concretament les hem relacionat amb l'art, ja siguin pintures, música, expressió corporal, etc..

Com a objectiu general de l'educació emocional tenim el de prevenir els efectes negatius de les emocions i desenvolupar emocions positives. Tot i que també ens hem proposat adquirir un millor coneixement de les pròpies emocions, identificar les emocions dels altres, desenvolupar l'habilitat de regular les pròpies emocions..

Per dur a terme aquest projecte ens hem centrat en les emocions d'alegría, tristesa, ràbia, calma i por principalment, tot i que també han anat sorgint d'altres com la sorpresa, el neguit o l'amor.

Hem tractat :

- Reconeixement de les pròpies emocions i les dels altres

- Observació de l'expressió emocional a través de diferents canals

- Comprensió de les causes i conseqüències de les diferents emocions

- Maneig de les emocions

- Expressió de les emocions

Per realitzar tot aquest treball a l'aula hem dut a terme diferents activitats. 

A continuació teniu algunes (no estan totes recollides en fotografia o en full. Les que estan fetes a plàstica els vostres fills/es les portaran a casa en finalitzar el curs a la carpeta de plàstica)

· Conte "El Monstre de colors" Després d'explicar el conte identifiquem cada emoció i tenim una conversa. Entre els colors que representen cada emoció (groc:alegria, verd:calma, blau:tristesa, vermell:ràbia, negre:por, rosa:amor) triem un a l'atzar per cada infant i ens ha de dir una cosa o situació que li produeixi aquesta emoció.

Martina: Verd. Relaxar-se al llit abans d'anar a dormir.

Àlex: Rosa.  El papa i la mama

Neizan. Rosa. La mama

Ian. Vermell. Que la meva germana em prengui les coses

Mia. Vermell. Que m'estirin els cabells

Náyade. Groc. Que la mama i el papa m'abracin

Olivia. Groc. La meva mama cuinant

Tomás. Negre. que es barallin el papa i la mama

JuanFer: Vermell. Que em prenguin una joguina

Kiara: Blau. Que no estigui la mama

Raúl. Verd. Estar a la platja

Marc. Blau. Estar sol

Júlia. Rosa. Les amigues

Hugo. Negre. La foscor

Amanda. Blau. Estar sola

Eneko. Negre. Un monstre de la tele

Núria. Verd. Quan estic amb la meva mare

Ana. Rosa. Que la mama m'abraci

Lucía. Verd. Somiar coses bones

Laia. Rosa. Estar amb la mama i el papa

Leo. Negre. Veure un zombi

Plàstica: En un full Din-A3 fem quatre divisions. Cada infant tria els colors de les quatre emocions que vol representar, pinta el fons i fa un retrat identificatiu.
Música: Vam dividir la classe en dos espais i els infants al mig. Una part de la classe representa la zona de l'alegria i l'altra la de la tristesa.

Vam posar diferents músiques i s'havien de situar en una zona o l'altra en funció del que els trasmetia la música.

La mateixa activitat es va repetir un altre dia amb la zona de por i la de calma.

Vam deixar una zona "neutral" on es podien situar si no els provocava ni una cosa ni l'altra.

Música i plàstica: Seguint amb la dinàmica de les emocions que trasmet la música vam escoltar a la vegada que representàven amb pintura allò que s'imaginavenPlàstica: En un full en el que tenen uns pots de vidre dibuixats pinten cada tap d'un color relacionat amb les diferents emocions. Enganxen imatges dins de cada pot depenent el que els trasmet la situació que veuen reflectida a la imatgeConte "Les emocions d'en Pol"
Expliquem el conte a l'hora del conte a l'aula i després parlem sobre les nostres emocions
L'arbre de les emocions Els nens i nenes retallen fulles de diferents colors i cada dos/tres dies surten a enganxar en un tronc, preparat per la mestra, la fulla que correspon a com es sent en aquell moment. Ho verbalitzen i expiquen els motius qye els fan sentir així.Plàstica: Hem vist una sèrie de quadres (d'una selecció prèviament feta) i hem parlat del que veiem, què ens transmet, per què, com s'expressa un sentiment en un quadre en concret, et...
Amb el quadre de la por, a més, buscarem entre tots estratègies per contrarrestar aquesta emoció (Aquest encara no l'hem fet)


Aquí podeu veure una petita mostra d'alguns d'ells...

ALEGRIAPORDiccionari de les emocions: Cada nen/a crea el seu propi diccionari de les emocions. Aquest diccionari tindrà una pàgina de cada color (relacionat amb les emocions que representen). Cada pàgina tindrà el nom de l'emoció que representa i imatges que les il.lustren.


Ens falten ..... la      -   Bustia de les paraules boniques
                                -   Pilotes emocionals
                                -   Recepta de la felicitat
Esperem que us agradi aquest projecte!!